Un vin roșu bun știe să-ți șoptească povești despre pământ, soare și pasiune și cucerește prin culoarea profundă, poate rubinie sau chiar purpurie. Dacă te uiți îndeaproape la boabele de struguri folosite, descoperi că fiecare soi are un rol aparte în ecuația gustului, a aromei și a culorii. Citește mai departe pentru a afla ce soiuri de struguri se folosesc cel mai des la producerea acestor vinuri.
Cabernet Sauvignon
Probabil că ai mai auzit deseori că acest soi este supranumit „regele vinurilor roșii”. Dacă te lași cucerit de un Cabernet Sauvignon, vei descoperi un vin corpolent, cu taninuri ferme, care îți va rămâne în minte multă vreme. Strugurii se cultivă în aproape toate zonele viticole mari ale lumii, iar vinurile produse le poți recunoaște după notele de coacăze negre, ardei gras verde și, uneori, note subtile de tutun.
La maturarea în baric, acest vin din struguri rosii capătă arome de cedru, vanilie și condimente fine și prezintă un mare potențial de învechire pe termen lung.
Syrah / Shiraz
Acesta este un soi de struguri care te poate surprinde cu propria personalitate. În pahar te întâmpină cu note picante de piper negru, fructe închise la culoare și uneori chiar și o tentă de măsline negre. Dacă ești în căutarea unui vin roșu cu structură viguroasă și un profil aromatic intens, Syrah ți se potrivește de minune.
Pe măsură ce-l cunoști, descoperi că poate varia de la vinuri relativ suple în zone mai răcoroase, până la unele corpolente în zone calde.
Pinot Noir
Este un soi care îți captează atenția prin eleganță, iar dacă îl deguști cu atenție poți identifica arome de cireșe coapte, zmeură, trandafiri uscați și uneori note fine de ciuperci sau frunze de pădure. Chiar dacă la prima vedere poate părea delicat, Pinot Noir are foarte multe modalități prin care îți răsfață papilele gustative.
Strugurii sunt foarte pretențioși, motiv pentru care trebuie îngrijiți cu atenție, iar deseori are nevoie de climate mai răcoroase și de un sol aparte pentru a-și dezvălui adevăratul potențial.
Merlot
Dacă îți plac vinurile roșii catifelate, atunci Merlot poate fi pe gustul tău. Te întâmpină cu arome de prune coapte, fructe de pădure și note moi de ciocolată. În contrast cu „fratele” Cabernet Sauvignon, Merlot are taninuri mai blânde și un gust prietenos, care poate fi savurat și de cei care abia acum descoperă lumea vinurilor.
Are o capacitate extraordinară de a se îmbina cu diverse soiuri, așa că îl vei regăsi adesea în cupaje menite să echilibreze asprimea altor vinuri. Dacă vrei un vin pe care să-l bei relaxat, fără prea multe „reguli”, Merlot este pentru tine.
Fetească Neagră
Dacă vrei să simți terroirul autohton, Feteasca Neagră este un soi de struguri pe care trebuie să-l încerci măcar o dată. Te întâmpină cu arome care variază de la fructe de pădure la note condimentate, iar uneori simți și un parfum subtil de prune uscate.
În același timp, Feteasca Neagră surprinde prin taninuri echilibrate și un corp bine echilibrat. Chiar dacă îl preferi proaspăt și fructat sau maturat la baric cu nuanțe mai complexe, Feteasca Neagră te va convinge că vinul românesc poate sta fără probleme lângă marile vinuri ale lumii.
Vinul roșu are puterea de a te apropia de povești străvechi, de oameni pasionați și de pământul pe care cresc strugurii. Fiecare pahar te invită să descoperi și să redescoperi arome noi, să-ți cultivi preferințele și să fii mereu deschis la surprize. Alege vinurile obținute din soiurile preferate de struguri, lasă-te purtat de intuiție și fii gata să trăiești experiențe culese direct din vie și turnate în paharul tău.